Åbent samråd om azoler

Miljø og Fødevareminister Esben Lunde Larsen samt sundhedsminister Ellen Thrane Nørbye var i går i åbent samråd om resistensproblemer ved brugen af azol-midler i jordbruget og sundhedssektoren.

Der har blandt danske eksperter i lægeområdet og politikere været rejst en bekymring for, om der en sammenhæng mellem landbrugets brug af svampemidler med azoler og en reduceret effekt af behandlingen af meget syge mennesker.

SF’s landbrugs- og miljøordfører, Trine Torp, efterlyste initiativ til at ændre den danske godkendelsesordning, så svamperesistens fra azoler og andre stoffer bliver en del af den danske godkendelsesordning.

Begge ministrer gjorde det imidlertid klart, at det ikke giver mening at sætte mere konkret ind, før man har mere viden.

Medio 2018 påbegynder Statens Serum Institut en national human overvågning af azolresistente svampe, hvor der er afsat 0,9 millioner kroner til og efterfølgende 1,5 millioner kroner årligt.

Samtidigt blev det i marts 2018 besluttet at nedsætte en tværministeriel arbejdsgruppe, som blandt andet skal kigge på den eksisterende viden på området.

Esben Lunde Larsen har desuden taget de danske bekymringer op på EU-niveau for at rejse en debat, om handling alene på den viden, der haves lige nu. Flere lande har endnu ikke taget stilling.

Azoler anvendes bredt i mange produkter, herunder også i træbeskyttelsesmidler, byggematerialer og kosmetik. Fra Holland anvendes azoler på en anden måde i Danmark. Som eksempel nævnes blandt andet anvendelsen af azoler i tulipaner og træflis fra trykimprægneret træ.

Begge ministre understregede, at problematikken bliver taget meget alvorligt. Statens Serum Institut fandt sidste år resistent aspergillus fumigatus i 5% af de undersøgte patienter. I Holland er det tal 13 %.

Det er primært immunsvækkede mennesker, der kan rammes af svampeinfektionen. Dødeligheden efter infektioner med azolresistente aspergillus er tilgengæld op mod 90 til 100 %.

Selvom regeringen ikke her og nu vil forbeholde bestemte azoltyper til humant brug, så ville Ellen Trane Nørby heller ikke afvise, at det kan ske, hvis viden tilsiger, at det bliver nødvendigt.


Pesticider
Miljø