Aftale om afskaffelse af PSO afgiften

Regeringen har torsdag den 17. november indgået en bred politisk aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og det Konservative Folkeparti om en gradvis afskaffelse af PSO afgiften over en 6 årig periode.

Der var efterhånden bred politisk enighed om at PSO afgiften i sin konstruktion havde for store negative konsekvenser. Men alligevel tog det forholdvist lang tid at finde et flertal for en rationel omlægning. Den indgåede aftale styrker erhvervslivets konkurrenceevne, giver danskerne en billigere elregning og gør det gunstigere at udnytte den grønne strøm i samfundet. Samtidigt sikres finansieringen af den grønne omstilling i Danmark. 

Dansk Gartneri er særdeles tilfreds med, at der nu er fundet en permanent løsning for afskaffelsen af PSO afgiften. En hurtigere udfasning end over 6 år havde selvfølgelig være ønskeligt. Men det anerkendes også, at det har været vanskeligt at skabe en bred politisk funderet aftale og finde finansieringen.

Hovedelementer i aftalen:

  • Gradvis afskaffelse af PSO afgiften i perioden 2017-2022. Støtten til vedvarende energi finansieres tilsvarende gradvist over finansloven
  • Krigers Flak samt 2 kystnære havvindmølleparker gennemføres
  • Energiselskabernes besparelsesforpligtigelser reduceres fra 12,2 PJ årligt til ca. 10,1 PJ årligt i perioden 2017-2021
  • Der afsættes en Grøn klimapulje på i alt 375 mio. kr. i perioden 2017-2020. Puljen skal understøtte den grønne omstilling i den ikke kvoteomfattende sektor  

Hovedelementer i finansieringen:

  • Bundskattensatsen forhøjes med 0,05 % point i 2018 stigende til 0,09 % point i 2022 og frem
  • Differentieret nedsættelse af grøn check således at den for personer med lave indkomster bevares
  • Puljen til “VE til proces” på 2,1 mia. kr. afskaffes fra 2017
  • Ramme til lempelser for erhvervslivet på 200 mio. kr. årligt fra 2017 anvendes som led i finansieringen
  • Den nuværende målrettede PSO lettelse fortsætter i en årrække, men reduceres i forhold til den generelle nedsættelse af PSO afgiften. Det forventes der om-budgetteres 375 mio. kr. til den Grønne klimapulje i hele perioden.

  

Jørgen Andersen udtaler følgende i forbindelse med PSO aftalen:

"Vi glæder os meget over aftalen, men også til at få lagt den her sag på hylden og komme videre. Nu kan vi koncentrere os om vækst og udvikling. Herunder effektiviseringer og automatiseringer af produktionen.

I forbindelse med aftalen om afviklingen af PSO-ordningen vil jeg gerne rette en stor tak til Dansk Gartneris tidligere formand Kristian Madsen. Han har om nogen fået sat PSO-afgiftens skader for gartnerierhvervet på dagsordenen hos  politikerne samt en stor af den danske befolkning – en stor tak til Kristian.

Jeg vil også gerne takke de  mange medlemmer i Dansk Gartneri, der meget aktivt har deltaget i debatten om afviklingen af PSO afgiften. Det har været af meget stor betydning for sagen. Endelig og ikke mindst så har sekretariatet på Axelborg ydet en stor indsats gennem mange år for denne sag." 

 

Energi
Lovgivning
PSO afgiften