Anbefalinger om cirkulær økonomi

Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi har den 7. juni 2017 afleveret sine anbefalinger til regeringen. Fem konkrete målsætninger og 27 anbefalinger til konkrete indsatser skal styrke de danske virksomheders omstilling til en cirkulær økonomi.

Væksten i verdensøkonomien og den voksende verdensbefolkning vil betyde en øget global efterspørgsel og en stigning i ressourceforbruget. Brug og smid væk kultur er ikke bæredygtig i det lange løb og derfor er der behov for nye løsninger.

Cirkulær økonomi handler om, at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Cirkulær økonomi bryder med idéen om en lineær værdikæde, som starter med udvinding af ressourcer og ender som affald.

Ambitionen er, at Danmark bliver et foregangsland i denne omstilling, ved at gentænke den måde vi designer, producerer og forbruger på. Her er et par eksempler på indsatser, som også vil kunne blive værdifulde for gartnerierhvervet:

 


Fremme af forskning, udvikling, test, demonstration og markedsmodning af cirkulære løsninger og teknologier

Advisory Board anbefaler, at der afsættes nye midler til cirkulær økonomi gennem flerårige

bevillinger til bl.a. Innovationsfonden, Miljøteknologisk Udvikings- og Demonstrationsprogram og Markedsmodningsfonden, mens de eksisterende støtteordninger og forskningsbevillinger skal screenes med henblik på at integrere cirkulær økonomi heri.


Gennem samarbejdet mellem virksomhederne og forskningsinstitutioner sikres det, at forskningen resulterer i løsninger, der nemt kan omsættes til praksis og derved accelerere omstillingen til cirkulær økonomi og bidrage til vækst, beskæftigelse og eksport af cirkulære teknologier og løsninger.

  


Styrke finansiering til acceleration af cirkulære virksomheder

Advisory Board anbefaler at undersøge mulighederne for at etablere en cirkulær investeringsfond i privat regi eller under Vækstfonden. Danmarks Grønne Investeringsfond skal endvidere have mulighed for at tilbyde egenkapital samt garantier og generelt øge udlånet. Der bør samtidig udvikles nye finansielle instrumenter målrettet cirkulære virksomheder. Til sammen vil det bidrage til at styrke finansieringen af de cirkulære virksomheder gennem mere effektiv brug af den eksisterende kapital og øget tiltrækning af kapital til cirkulær økonomi.

  


Udvikle de cirkulære aspekter ved relevante mærkningsordninger og udbrede brugen af dem

Advisory Board anbefaler, at regeringen videreudvikler de eksisterende officielle miljømærker (Svanen og Blomsten), så de har øget fokus på cirkularitet, og udvikler nye miljømærkekriterier for flere tjenesteydelser. Desuden bør der iværksættes en indsats for at fremme udbredelsen af miljømærker inden for produktområder, hvor markedsandelen er begrænset, og der bør igangsættes en oplysningskampagne om, at miljømærkerne understøtter cirkulær økonomi.


Denne indsats vil give danske virksomheder bedre muligheder for at markedsføre cirkulære løsninger og give forbrugerne bedre mulighed for at vælge cirkulære produkter. En øget udbredelse af miljømærker vil sikre et mindre miljømæssigt fodaftryk og positive samfundsøkonomiske konsekvenser bl.a. som følge af mindre skadelig kemi.

  


Her kan Advisory Boardets målsætninger og anbefalingerne til regeringen læses i helhed: