EU2

Den målrettede PSO lettelse er nu udvidet

Mandag den 14. december kom der besked fra EU, at de har godkendt den udvidede PSO lempelse for de såkaldte bilag 5 virksomheder. Det betyder, at gartnerier nu kan opnå en lettelse, hvis gartneriet kan opfylde EU´s krav til el intensitet.

Hermed er der sat en stor milepæl for et arbejde i Dansk Gartneri, som startede primo 2013. Det har været en lang vej med mange forhindringer undervejs. Dansk Gartneri har kæmpet for en bredere løsning, forstået således, at flere gartnerier kunne være med. I 2014 kom der imidlertid nye EU tilskudsregler til vedvarende energi. Disse regler har betydet, at det er et begrænset antal gartnerier, der kan opfylde betingelserne. Ordningen er dog væsentlig for disse gartnerier.

I 2016 blev der ekstraordinært afsat 10 mio. kr. til denne udvidelse af PSO lempelsen. Med EU godkendelsen, her lige op mod jul, betyder det at de 10 mio. kr. kan nå at blive givet i tilskud til de virksomheder der har tilmeldt sig ordningen medio 2016, og som opfylder el intensitet kravet. Energistyrelsen fremsender brev til de berørte virksomheder inden jul. Her vil der blive redegjort nærmere for kravene og dato for hvornår man skal indsende den nødvendige dokumentation. Da ingen ved hvor mange virksomheder der kan opfylde kravene, kan der for nuværende ikke siges noget om tilskudsstørrelsen for 2016.

Ordningen løber videre i 2017 og her har Energistyrelsen nu vurderet, at de forventer at lettelsen bliver på ca. 9 ører.

Dansk Gartneri finder det meget tilfredsstillende, at der nu samlet set er en løsning på PSO afgiften. Hele PSO afgiften bliver gradvist udfaset, så den er helt væk i 2022. Med den særlige PSO lempelse vil det samtidigt være muligt for de gartnerier der opfylder kravene, at opnå en ekstra lettelse indtil den gradvise sænkningen af afgiften nærmer sig et mindre øre beløb. 

Lovgivning
PSO afgiften
Energi
Tilskudsordninger
EU