Energikommissionens anbefalinger til fremtidens energipolitik

Energikommissionen præsenterede den 24. april kommissionens rapport med anbefalinger til fremtidens energipolitik. Hovedbudskabet er, at energipolitikken skal internationaliseres, elektrificeres og markedsgøres.

For at sikre en effektiv omstilling er der ifølge Energikommissionen behov for et paradigmeskifte i energipolitikken, hvor vi udnytter det gode fundament, som vi står på, men også tager højde for, at verden forandrer sig.

Kommissionen peger på en internationalisering af klimapolitikken, hvor den danske klimapolitik skal ses i sammenhæng med udviklingen i vores nabolande og EU. Af hensyn til en omkostningseffektiv omstilling med optimal udnyttelse af de nyeste teknologier peger Energikommissionen på en markedsgørelse af den energipolitiske indsats. I takt med at energipolitikken markedsgøres og konkurrencedygtigheden øges, vil den statslige støtte ifølge Energikommissionen kunne udfases. Et af rapportens kardinalpunkter er en forøgelse af elektrificeringen af energipolitikken.

I Oversigtsform anbefaler Energikommissionens følgende tiltag:

  • Effektive internationale energimarkeder skal sikre forsyningssikkerheden.
  • Vedvarende energi skal udbygges på markedsvilkår.
  • Et integreret og fleksibelt energisystem skal sikre effektiv og stabil energiforsyning, bl.a. via udnyttelse af VE og overskudsvarme i fjernvarmesystemet.
  • Energieffektivisering skal fortsat være en afgørende del af løsningen.
  • Danmarks energiteknologiske førerposition skal styrkes.
  • Indsatsen uden for kvoteområdet skal have fokus på omstilling af energisystem

Energikommissionens arbejde vil indgå som et væsentligt bidrag til de kommende måneders forberedelse af regeringens energiudspil, der vil blive lanceret i efteråret 2017 med henblik på forhandlinger om en ny energiaftale.

Energikommissionens rapport kan findes her. 

Miljø