Fynsværket skal stoppe med kulfyring i 2022

Fynsværket skal stoppe med at fyre med kul i 2022 – tre år tidligere end ventet. Nyheden blev offentliggjort på et pressemøde på Fynsværket den 26. maj.

Til at begynde med var det planen, at kullene først skulle udfases i 2030, og siden blev det til 2025, men nu fremskynder Fjernvarme Fyn udfasningen af kul fra 2025 til sommeren 2022. Det betyder, at klimaet spares for i alt ca. 900.000 tons CO2, som ellers ville være blevet udledt de tre år. Den årlige reduktion svarer til, hvis 200.000 benzin- og dieselbiler i den danske bilpark blev udskiftet med elbiler. Udfasningen af kul i 2022 sker med en investering på omtrent 875 mio. kr. ud af en samlet investering på knap 2 mia. kr. Staten har dog ikke støttet projektet med penge.

Fjernvarme Fyn er Danmarks tredjestørste fjernvarmeselskab. Varmeselskabet er primært ejet af Odense Kommune, der ejer 97 procent. Nordfyns Kommune ejer de sidste 3 procent. Politikerne er i gang med at undersøge mulighederne for at sælge den fynske fjernvarmevirksomhed. Det er i dag under en tredjedel af varmen til Fjernvarme Fyns kunder, som kommer fra fossile brændsler såsom kul, olie og naturgas. Langt størstedelen af varmeproduktionen er i stedet baseret på miljøvenlige brændsler som for eksempel halm, affald og træflis.

Gartnerierne, der er tilsluttet Gartnernes Fjernvarme, deltager i den grønne omstilling på Fynsværket gennem en ny 10-årig varmeaftale. Aftalen, der blev underskrevet den 25. maj, sikrer gartnerierne konkurrencedygtige priser i fremtiden, at kullene på Fynsværket vil blive udfaset allerede i 2022, og at gartnerierne dermed vil få mere affaldsvarme og anden grøn varme.

Læs mere om udfasningen af kul på Fynsværket på Odense Kommunes hjemmeside.

Energi
Klima