Handlingsplan mod invasive arter

Miljø- og fødevareministeren Esben lunde Larsen offentliggør nu Handlingsplan mod invasive arter. Den indeholder 36 konkrete indsatser, herunder et handelsforbud mod uønskede invasive arter, som dyrkes i danske planteskoler.

EU-landene blev i 2014 enige om en fælles bekæmpelse af en række invasive arter, der er problematiske på tværs af EU-landene. Arterne på EU’s dødsliste må ikke handles eller holdes, og som udgangspunkt skal de bekæmpes i de relevante EU-lande, hvor de forekommer. Men der er også invasive arter, som Danmark ønsker at gøre en særlig indsats imod:

 

- ”Handlingsplanen indeholder en række initiativer, som skal forebygge i stedet for kun at bekæmpe. Der er peget på 14 arter, som er problematiske i Danmark, som jeg ønsker et handelsforbud imod for at sikre, at den store indsats, vi lægger i at bekæmpe eksempelvis rynket rose i naturen, ikke undermineres af, at man samtidig kan købe dem på planteskoler”, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

 

Blandt de 36 indsatser i den nye handlingsplan er også ny regulering, der indføres per 1. juli 2017, hvor kommunerne får mulighed for at bekæmpe kæmpe bjørneklo på borgerens regning, hvis borgeren ikke efterkommer et påbud.

 

Herudover øges overvågningsindsatsen, så invasive arter kan opdages så hurtigt som muligt og blive udryddet, inden de skader naturen i Danmark. Det sker bl.a. med indberetningsportalen www.invasive-arter.dk, hvor borgerne kan indberette invasive arter på computeren eller mobilen, som de har set rundt omkring i by og natur, og dermed bidrage til et Danmarkskort over invasive arter.

 

Det forventes, at lovforslaget om et nationalt handelsforbud fremsættes i folketingsåret 2017/18, hvorefter listen vedtages gennem en bekendtgørelse. Blandt de 14 arter, som allerede er foreslået omfattet af det nationale handelsforbud, er ud over rynket rose også glansbladet hæg, der ligeledes produceres kommercielt.

 

De samlede lister over alle ikkehjemmehørende, invasive arter kan findes på Miljøstyrelsens nye indberetningsportal.

EU
Lovgivning