Kom til konference om at bekæmpe potteplantespild

Mindre spild i potteplantebranchen er målet for projektet MinimalSpild, som forskere fra Aarhus Universitet står bag. Resultaterne præsenteres på en afsluttende konference den 23. november 2017.

 

Danske gartnerier producerer hvert år 600 mio. potteplanter og er dermed verdens næststørste eksportør af prydplanter. I distributionskæden fra gartneri til forbruger går en del af planterne dog til spilde. Den udfordring har forskere fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet set nærmere på i projektet MinimalSpild.


Projektet MinimalSpild er et GUDP-støttet projekt med deltagelse af Aarhus Universitet, brancheforeningen Flora Dania og nogle fynske potteplantegartnerier.


I projektet er der blevet afprøvet en målekuffert. Den er udviklet af forskere fra Aarhus Universitet. Kufferten kan placeres i dagligvarebutikker eller lastvogne, hvor potteplanterne befinder sig på deres vej ud til forbrugeren. Den opsamler automatisk luftprøver, som kan afsløre indholdet af gasarten ethylen i luften. Ethylen er en naturlig gasart, som frigives af alle planter, men den er også en fjende for prydplanternes holdbarhed under transport og opbevaring.


Et forsøg har blandt andet vist, at hvis potteroser pakkes i en lukket pose, kan de holde tre gange så lang tid uden vand, som hvis de pakkes i en åben pose. Det kan begrænse behovet for at vande i distributionskæden meget effektivt og kan på sigt blive en konkurrencefordel for danske gartnere, som eksporterer 75 pct. af deres planter.


Projektet MinimalSpild afsluttes med konferencen ”Mindre spild i potteplantebranchen”, og her deltager både indkøbere fra de store dagligvarekæder, forskere og gartneriejere. Forskerne fra Aarhus Universitet fremlægger resultaterne fra projektet, og dagen afsluttes med en paneldebat med overskriften ”Hvem vil være med til at nedbringe spildet?” MinimalSpild-konferencen finder sted den 23. november 2017 på Hvidkærvej 29 i Odense.


For program og tilmelding se mere på Aarhus Universitets hjemmeside

Potteplanter
Blomster
Forskning og innovation