Miljøstyrelsens brev om registrering i ABS protokollen: Hvad gør jeg?

Flere har modtaget et brev fra Miljøstyrelsen om registrering i ABS protokollen. Vi har her forsøgt at samle op på hvad det betyder og hvordan man skal forholde sig til dette brev.

Miljøstyrelsen har med brevet ønsket at oplyse om de forpligtelser, som gør sig gældende hvis ens virksomhed er omfattet af ABS forordningen.

ABS-protokollen kaldes også for Nagoya-protokollen – fordi aftalen blev indgået i Nagoya i Japan.  ABS står for Access and Benefit Sharing. Protokollen er en international bindende aftale, der handler om at skabe sikkerhed for at der sker en udbyttedeling ved udnyttelsen af genetiske ressourcer, og traditionel viden knyttet hertil. Sikkerheden består i, at udnyttelsen af genetiske ressourcer sker med forud indgået samtykke (PIC) og med en privatretlig udbytteaftale (MAT) mellem modtageren og leverandøren af de genetiske ressourcer.

Aftalen blev indgået især fordi 3. lande har følt sig udnyttet i forbindelse med udnyttelse af genetiske ressourcer som blev brugt til udvikling af nye sorter i vestlige lande. Med Nagoya protokollen ønsker man at tilgodese denne udnyttelse ved udbyttedelingen.

Hvad betyder det i praksis i Danmark?

Hvis I henter genetiske materiale (eller viden) fra de lande som har ratificeret Nagoya protokollen, så skal I lave en aftale med det enkelte land om hvorvidt materialet er hentet her og hvornår og hvor meget. Man vil i dette land skulle tage kontakt til respektive myndigheder for på den måde at lave en aftale om overskudsdeling af det udnyttede materiale (PIC og MAT omtalt tidligere). Det kan være meget forskelligt hvad det pågældende land kræver i modydelse. Nogle lande (som DK) kræver imidlertid ikke overskudsdeling for udnyttelse af materialet.  

Find oplysninger om de forskellige landes status i forhold til krav om overskudsdeling

Hvis IKKE man udnytter genetisk materiale fra andre lande og har forskning og forædling med det, så skal man blot sende en mail til den respektive mailadresse fra brevet absprotokollen@mst.dk. Heri skal I skrive, at I ikke har forskning og forædling med genetisk materiale. Dette er nok i første omgang! MEN, hvis der kommer kontrol er det vigtigt, at I kan dokumentere hvor jeres materiale kommer fra, når I laver forædling. Dvs. I skal kunne dokumentere via et register over materiale fra 14. oktober 2014 (dato for ratificering af Nagoya i DK) og fremefter, hvor materialet stammer fra.

Flere oplysninger om Nagoya protokollen og forordningen hos Miljøstyrelsen

Lovgivning
Forskning og innovation
EU