Ny aftale om CO2-fangst- og genanvendelse

Fjernvarme Fyn har indgået en stor aftale om CO2-fangst og -genanvendelse i Nyborg og Odense.

480.000 ton CO2 indfanget og lagret eller omdannet til bæredygtige ressourcer inden 2030. Det er perspektiverne i en forundersøgelse, som Fjernvarme Fyn og den finske energikoncern Fortum nu starter i Odense og Nyborg.

Kernen i projektet, der i praksis er en forundersøgelse, er, at de to aftaleparter vil undersøge muligheden for at indfange CO2 fra Fjernvarme Fyns anlæg i Odense, der leverer varme til 200.000 borgere på Fyn, og Fortums anlæg i Nyborg, der miljøbehandler farligt affald fra en lang række industrivirksomheder og forsyner borgerne i Nyborg med fjernvarme.

Selvom Fjernvarme Fyn allerede har udfaset kul i stort omfang, vil de to selskaber i Odense og Nyborg tilsammen have en CO2-udledning på knap 1 mio. ton. Heraf forventer parterne inden 2030 at kunne fange godt 340.000 ton CO2 i Odense og knap 140.000 ton CO2 i Nyborg, som er relateret til affaldsforbrændingen. Efter 2030 er potentialet på længere sigt op mod 900.000 ton CO2, som kan fanges og lagres eller konverteres til bæredygtige ressourcer.

Første skridt i samarbejdet er en forundersøgelse, der skal klarlægge, om det er realistisk at gå videre i stor skala. Forundersøgelsen forventes færdig inden udgangen af 2022, hvorefter der kan træffes beslutning om det videre forløb.

Klimaneutral fjernvarme
Der vil fortsat – præcis som i dag – komme fjernvarme til borgerne i Odense og Nyborg ud af begge anlæg. Hvis CO2’en fra forbrændingsprocessen indfanges, bliver fjernvarmen dog klimaneutral. Ambitionen er, at den indfangede CO2 på sigt kan omdannes til en bæredygtig ressource, der kan indgå i eksempelvis genanvendt plastik eller fungere som bæredygtigt brændstof i industri, transport og søfart.

Energi
Klima