Ny fødevare- og landbrugspakke

De borgerlige partier lægger med den nye fødevare- og landbrugspakke op til et paradigmeskifte i miljøreguleringen. Formålet er at skabe vækst i erhvervet i samspil med natur og miljø.

Den aftale, som regeringen kort før jul indgik med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om en fødevare- og landbrugspakke, kommer til at betyde et paradigmeskifte i jordbrugets miljøregulering.

Den kommende regulering skal målrettes og bygge på et nyt princip om, at den enkelte bedrift skal tildeles en udvaskningsadgang i vandmiljøet opgjort som kg kvælstof, der maksimalt må udvaskes pr. ha. Udgangspunktet er, at denne udvaskningsret skal være ens for alle bedrifter inden for det enkelte kystvandopland.

Aftaleparterne er enige om, at omlægningen af miljøreguleringen ikke må medføre en forringelse af vandmiljøets tilstand. Derfor skal der iværksættes en række kompenserende virkemidler som for eksempel skovrejsning, vådområder og stenrev. Det økologisk drevne areal skal desuden stige med 5.500 ha om året i perioden 2017-2020.

De kompenserende virkemidler og en økonomisk kompensationsordning for ejendomme, som rammes af en reduceret udledningsret, skal delvist finansieres via en omprioritering af midlerne i det danske landdistriktsprogram. Omprioriteringen vil blandt andet betyde:

  • At staldindsatsen og miljøteknologiordningen vil blive udfaset i 2019
  • At erhvervsudviklingsordningen og ordningen med tilskud til etablering af læhegn begge vil ophøre ved udgangen af 2016

Privat skovrejsning indgår som et kompenserende virkemiddel, og bevillingen til dette indsatsområde øges derfor til 35 mio. kr. om året i perioden 2017-2020.

Inden udgangen af 2016 vil regeringen indkalde aftaleparterne til en nærmere drøftelse af den konkrete model for den nye miljøregulering.

Frugt og grønt
Lovgivning
Fødevarer