Ny ret til tidlig pension – ”Arnes pension”

Regeringen, DF, SF og EL har indgået aftale om en ny adgang til tidlig pension for dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet. Ordningen gælder også for selvstændige.

Retten til tidlig pension skal være forbeholdt de personer, som har været på arbejdsmarkedet i mange år fra en tidlig alder. Essensen i aftalen er følgende:

  • Mindst 42 år på arbejdsmarkedet giver ret til tidlig pension – enten 1, 2 eller 3 år før folkepensionsalderen afhængig af anciennitet.
  • Deltidsarbejde, obligatoriske praktikperioder og uddannelse senere i livet kan også tælles med.
  • Selvstændige får også mulighed for ret til tidlig pension efter en særlig model, jf. nedenstående.
  • Ydelsesniveauet er på 13.500 kr. om måneden og er uafhængig af ægtefælles eller samlevers indkomst og formue, men nedtrappes ved pensionsformuer over 2 mio. kr.
  • Det er muligt at have en arbejdsindtægt på op til 24.000 kr. årligt, uden af ydelsen sættes ned.

Selvstændiges anciennitet opgøres på baggrund af nettooverskuddet fra virksomheden. Hvis nettooverskuddet er større end det maksimale dagpengeniveau for året, opnås der et års anciennitet.

Aftaleparterne har givet mulighed for, at regnskabsår med selvstændig virksomhed, hvor der ikke har været nettooverskud, også kan tælle med i tid på arbejdsmarkedet, hvis der har været regnskabsår med overskud over det maksimale dagpengeniveau for året. Det vil samlet set være muligt at flytte op til fem års anciennitet.

Lovforslaget om ret til tidlig pension vil blive fremsat og vedtaget, så ordningen kan træde i kraft den 1. januar 2021. Det betyder, at de første udbetalinger af tidlig pension kan finde sted fra den 1. januar 2022.