Nyt fødevareforlig indgået blandt Folketingets partier

Fremover bliver fødevarekontrollen mere risikobaseret, mens små virksomheder skal have hjælp til opstart. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse den 24. oktober 2018.

Fødevarevirksomheder, som bevidst forsøger at snyde deres kunder og løbe om hjørner med myndighederne, får i fremtiden hyppigere besøg af Fødevarestyrelsen. Til gengæld skal de mange cafeer, restauranter og supermarkeder, der lever op til reglerne, have færre besøg. Sådan lyder et centralt element i det fireårige fødevareforlig, som regeringen i dag indgik med alle Folketingets partier.

Som en del af det nye fødevareforlig skal øget brug af data være med til at udpege virksomheder til risikobaseret kontrol, for eksempel hvis omsætningen vokser eksplosivt og dermed indikerer, at forretningen er blevet udvidet og kræver skarpere styring. Samtidig skal Fødevarestyrelsen bruge færre penge på at kontrollere de virksomheder, der både kan og vil leve op til reglerne. 

Omlægningen gør det i fremtiden lettere at støtte små og innovative virksomheder og samtidig styrke både starthjælp og vejledning til nye iværksættere. Det bliver udmøntet i en såkaldt småskala-pakke i forliget, som lanceres midt i 2019.

Regeringen og forligspartierne har også besluttet at fokusere det opsøgende rejseholds indsats mod svindel i forbindelse med markedsføring af fødevarer på internettet og grænsekontrollen samt fødevareberedskabet og indsatsen over for fødevarebårne sygdomsudbrud såsom vira.

Lovgivning
Fødevarer