Af Bjarne Pugholm Johansen / Seniorkonsulent
Partnerskab skal gøre jordbruget mere klimavenlig
Nyt klimapartnerskab skal komme med anbefalinger til, hvordan den danske fødevare- og landbrugssektor kan udlede færre drivhusgasser.
Med basis i sin position i Danish Crown skal Jais Valeur identificere de største problemer og de mest afgørende udviklingsveje i hele kæden fra produktion og forarbejdning til forbrug og eksport.
Partnerskabet er et af i alt 13 partnerskaber, som regeringen vil indgå i samarbejde med erhvervslivet med fokus på at bidrage til at løse klimaudfordringerne på en måde, der også understøtter job, velfærd og konkurrenceevne.
”Vi har brug for, at vores madproduktion og vores madvaner bliver mere bæredygtige og klimavenlige. Køerne på marken skal være bedre for klimaet, vi skal træffe flere klimarigtige valg, når vi handler i supermarkedet, og så skal vi smide mindre mad ud,” siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.
Fødevareministeren anerkender, at det er en udfordring at skulle nedbringe udledningen og samtidig sikre, at fødevare- og landbrugssektoren fortsat skal kunne konkurrere med udlandet. Partnerskabet skal række ud til alle centrale aktører i den danske fødevare- og landbrugssektor.
Regeringen har bedt om at modtage partnerskabets anbefalinger, inden regeringen næste år kommer med sit udspil til en klimahandlingsplan.