Stort fald i kulforbruget de første ni måneder af 2019

Det faktiske energiforbrug faldt i de første ni måneder af 2019 med 2,7 pct. i forhold til samme periode året før. Kulforbruget faldt mere end 40 pct. og er de seneste fem år mere end halveret på de centrale værker.

Det faktiske energiforbrug faldt i de første tre kvartaler af 2019 med 2,7 pct. i forhold til samme periode året før. Forbruget af kul og naturgas faldt med henholdsvis 41,5 pct. og 6,3 pct. i de første ni måneder af 2019, mens forbruget af olie og vedvarende energi steg med henholdsvis 2,8 pct. og 1,5 pct.

Faldet i energiforbrug skyldes blandt andet lidt varmere vejr i årets første tre kvartaler sammenlignet med de tre første kvartaler sidste år. I de første ni måneder af 2019 var der således 3,7 pct. færre graddage sammenlignet med samme periode året før. Samtidig var vindkraftproduktionen 19,9 pct. højere i denne periode sammenlignet med samme periode i 2018, dels på grund af øget kapacitet, dels på grund af bedre vindforhold. Stigningen i vindkraftproduktionen bidrager til et fald i det samlede energiforbrug, da vindkraftanlæg producerer strøm uden tab af brugbar energi, mens el produceret på termiske kraftværker (med kul, gas og biomasse) også afstedkommer et konverteringstab.

Danmark havde en nettoimport af el i de første ni måneder af 2019 på 16,9 PJ, hvilket svarer til 18,7 pct. af den samlede danske elforsyning. Når der korrigeres for brændselsforbrug ved udenrigshandel med elektricitet, var energiforbruget 2,4 pct. lavere i de første tre kvartaler af 2019 i forhold til samme periode året før.

Se mere om faldet i energiforbruget de første ni måneder af 2019 på Energistyrelsens hjemmeside.

Energi