-mg-3215-b

Tilskud til frivillige efterafgrøder

Med Fødevare- og landbrugspakken fik jordbruget mulighed for at gøde mere. For at leve op til EU’s krav til vandmiljøet indføres nu en ny frivillig efterafgrødeordning, som skal gælde i 2017 og 2018.

Ordningen har til formål at beskytte kyst- og grundvandet, efter at jordbruget i forbindelse med Fødevare- og landbrugspakken fik mulighed for at bruge mere kvælstofgødning. Som jordbruger kan du søge om et tilskud på 700 kroner pr. hektar efterafgrøder, som du frivilligt placerer på dine marker.

For at nå miljømålsætningen er det vigtigt, at efterafgrøderne bliver etableret i de områder, hvor de har den største effekt i forhold til at reducere kvælstof. Derfor er der udarbejdet et kort med overblik over, hvor der er behov for efterafgrøderne. 

Se kortet over hvor der er behov for efterafgrøder her (klik på "Målrettede efterafgrøder"). 

Ansøgningen kommer til at foregå i tre runder, hvor jordbrugerne i områder med det største indsatsbehov kan søge først:

  • Områder med grundvandindsatsbehov åbner 1. februar
  • Områder med lav og gennemsnitlig retention (evne til at tilbageholde kvælstof) åbner 1. marts
  • De resterende områder i kystvandoplande med et indsatsbehov åbner 22. marts.

På kortet kan du se, hvilken runde din jord er omfattet af. Selve ansøgningen foregår i Fællesskemaet 2017.

NaturErhvervstyrelsen har forståelse for, at nogle ansøgere på grund af kravene til blandt andet placering og effekt vil opleve ordningen som meget kompleks. Derfor er der også afsat penge til konsulenter, som kan hjælpe med at finde den optimale placering af efterafgrøderne.

Der er i første omgang tale om en frivillig efterafgrødeordning for den enkelte jordbruger. Men hvis det viser sig i april 2017, at det ikke er lykkedes at nedbringe kvælstofudledningen tilstrækkeligt ad denne vej, kan det blive nødvendigt at indføre et obligatorisk efterafgrødekrav. Den enkelte jordbruger kan dog vælge at sænke sit forbrug af gødning som et alternativ til den obligatoriske ordning.

Det er EU-Kommissionen, der har ønsket, at den frivillige efterafgrødeordning suppleres med det mulige obligatoriske krav samt såningen af yderligere 29.200 hektar efterafgrøder. 

Efterafgrøder
Fonde
Tilskudsordninger