GAU/Ny rapport: Børnefamilier glemmer frugt og grønt i løbet af dagen

Morgenmaden, frokosten og mellemmåltiderne bliver ofte spist uden frugt og grønt. Først når det bliver aften husker de danske børnefamilier at gøre måltidet grønt. Det viser en ny undersøgelse, som GfK har foretaget for Gartneribrugets Afsætningsudvalg, som nu introducerer ’de grønne genveje’.

Det skriver GAU i en pressemeddelelse tirsdag formiddag.

Mere end 8 ud af 10 morgenmåltider hos de danske børnefamilier bliver spist uden frugt eller grønt, ligesom mellemmåltiderne i løbet af dagen bliver glemt. Men at vente til om aftenen med at spise frugt og grønt gør det svært for børnefamilierne at få nok frugt og grønt på en dag.

”Mange børnefamilier finder det svært at få spist nok frugt og grønt, og her er svaret at sprede indtaget ud over hele dagen,” siger Pernille Bech, marketingkoordinator for de danske frugt- og grøntavlere, som vil hjælpe danskerne på vej ved at introducere ’de grønne genveje’.

Undersøgelsen viser, at 84,8 procent af alle børnefamilier får under 50 procent af Sundhedsstyrelsens anbefalede 600 gram frugt og grønt pr. dag. I undersøgelsen giver familierne udtryk for, at de blandt andet mangler ideer til, hvordan man kan variere sin kost med grøntsagerne.

”Det bliver lettere at leve op til anbefalingerne, hvis man spiser frugt og grønt til mellemmåltider i løbet af dagen. Det kan eksempelvis være en ’knasekasse’ eller en pose med friske, fingernemme grøntsagshapsere, som er klar i køleskabet eller i tasken til i løbet af dagen. Om eftermiddagen eller efter aftensmad kan du spise frugt og bær som guf foran fjernsynet eller nyde et flot fad med agurke- og gulerodsstænger med dip til som snack,” siger Pernille Bech.

Kun hver anden af børnefamiliernes dagligvarekurve indeholder frugt og grønt, og for familierne ligger udfordringen blandt andet i, at der er mange grøntsager, de ikke kender til, og som de ikke ved, hvordan man skal tilberede. Pernille Bech råder familierne til at lade sig inspirere af sæsonen.

”Det er en rigtig god idé at holde øje med, hvilke grøntsager der er i sæson. På den måde får man spist en masse forskellige grøntsager, og man kan bruge sæsonen som inspirationskilde,” siger Pernille Bech, der fortæller, at det lige nu er agurker, tomater, asparges og salater der er i sæson.

Familierne, som har sværest ved at spise frugt og grønt, henter en del af deres inspiration i det udvalg, butikkernes frugt- og grøntafdeling præsenterer. 50,2 procent svarer, at de finder inspiration i butikkernes frugt- og grøntafdelinger, og 66,3 procent henter inspiration i kogebøger.

De grønne genveje

Spiser du grønt til alle hovedmåltider og dem indimellem, bliver det nemmere at leve op til anbefalingerne. Her er 5 grønne genveje:

Morgenmad: Skær ekstra grønt, når du alligevel er i gang med madpakkerne. Pynt ostemaden med tomat og peberfrugt. Giv yoghurt, gryn og flakes følgeskab af friske bær og frugt i mundrette stykker. Det vækker appetitten og sikrer variation.

Mellemmåltid: Sørg for at have en ’knasekasse’ eller pose med friske, fingernemme grøntsagshapsere klar i køleskabet. Tag den med på arbejde eller på farten. Perfekt til den lille sult mellem hovedmåltiderne formiddag og eftermiddag.

Frokost: Pynt smørrebrød med ekstra grønt og friske krydderurter. Det giver smag, farver og friskhed. Fyld sandwichen med sprøde, saftige spirer. Brug rester af salater og grøntsagsretter til en nem og lækker frokost. Og spis frugt til ’dessert’.

Aftensmad: Brug mere grønt og mindre kød i gryderetter, supper, tærter, burgere og på pizzaer. Søg inspiration til at tilberede de velkendte grøntsager på nye måder. Og sørg altid for at have friske grøntsager på bordet, som børnene nemt kan snuppe af.

Aftensnack: Spis frugt og bær til aftenkaffen og som guf foran fjernsynet. Nyd et flot fad med agurke- og gulerodsstænger med dip til som snack. Lav en dessertagtig råkost med nødder og lidt

hakket chokolade.

Gå ind på www.sæson.dk, hvor du kan finde lækre opskrifter, ideer og inspiration til, hvordan man kan spise mere frugt og grønt i hverdagen.

Tal fra GfK-undersøgelsen

  • 84,8 procent af alle børnefamilier får under 50 procent af den anbefalede mængde frugt og grønt pr. dag.
  • 33 procent af de børnefamilier, som spiser under halvdelen af den anbefalede mængde frugt og grønt, mener, at det er svært at købe præcis den mængde, man skal bruge.
  • 52,8 procent af de børnefamilier, som spiser under halvdelen af den anbefalede mængde frugt og grønt, svarer, at de mangler ideer til at variere de grøntsager, de normalt spiser.
  • 49 procent af børnefamiliernes dagligvarekurve indeholder frugt og grønt.
  • 30,4 procent af de børnefamilier, som spiser under halvdelen af den anbefalede mængde frugt og grønt, svarer, at der er mange grøntsager, som de ikke kender og ikke ved, hvordan man tilbereder.
  • Af de børnefamilier, som spiser under halvdelen af den anbefalede mængde frugt og grønt, svarer 66,3 procent, at de bliver inspireret til opskrifter i kogebøger, og 50,2 procent svarer, at de finder inspiration i butikkernes frugt- og grøntafdelinger.

 

Fakta om GAU og undersøgelsen

Gartneribrugets Afsætningsudvalg er en administrationsenhed, som har til formål at styrke frugt- og gartneribrugets udviklingsmuligheder og konkurrenceevne.

  • GfKUndersøgelsen er udarbejdet fra januar til marts 2015
  • GfK har foretaget undersøgelsen for Gartneribrugets Afsætningsudvalg, hvor 83,7 procent af de adspurgte har svaret.
  • 3.000 husstande er med i GfK panelet. De vejes til et ’minidanmark’ på en række demografiske faktorer, som gør panelet repræsentativt. De indrapporterer ugentligt deres dagligvareindkøb. Hvilket resulterer i over 450.000 indkøbsture i GfK panelet pr. år.
  • Frugt og grønt inkluderer i undersøgelsen alt frugt og grønt, samt frostgrønt, eksklusiv kartofler.

Kontaktinfo

Pernille Bech, Marketingkoordinator i GAU: M +45 2176 0799 | E pbj@lf.dk