Det Danske Gartnerimuseum flytter

I løbet af 2020 flytter Det Danske Gartnerimuseum fra de nuværende bygninger på Jordbrugets UddannelsesCenter i Beder til Det Grønne Museum på herregården Gammel Estrup på Djursland.

Det Danske Gartnerimuseum rummer en stor samling af maskiner og redskaber, som er blevet brugt i væksthuse, frilandsgartnerier og planteskoler i 1900-tallet og op til 2000-tallet. Samlingen omfatter også et auktionsur og en blomsterbutik fra 1970’erne samt lærebøger, lærlingedagbøger, interviews, tidsskrifter, billeder og meget mere, som beskriver hverdagen og udviklingen i gartnerierhvervet.

Flytningen af museets samling har været under forberedelse i flere år og vil blive en omfattende og omkostningstung proces. Ud over selve flytningen skyldes udgifterne, at den eksisterende bygning på Gammel Estrup skal klargøres, ligesom museumsgenstandene skal frysebehandles, registreres, katalogiseres og i mange tilfælde renoveres.

Det Danske Gartnerimuseum har derfor henvendt sig til Dansk Gartneri med en forespørgsel, om der blandt vores medlemmer er mulighed for at yde økonomisk støtte til flytningen. Ved at hjælpe projektet videre, kan vi sammen medvirke til at bevare det danske gartnerierhvervs fælles kulturarv.

Der er yderligere oplysninger om baggrunden, historien og projektet i dette brev fra gartnerimuseet og det dertilhørende prospekt.

Ved spørgsmål til projektet kan man kontakte Claus Christensen, tidligere direktør ved Jordbrugets UddannelsesCenter og en del af projektgruppen bag flytningen af museet, på telefon 2441 7624 eller via e-mail til clausrune18@outlook.dk.

Foto: Sten Porse, CC BY 2.0