Grønnere mad i de offentlige køkkener

Staten vil gøre de offentlige indkøb grønnere. Blandt de konkrete initiativer, der skal implementeres på den korte bane, er at sikre mere klimavenlig grøn mad i de offentlige køkkener.

Regeringen har sat et mål om at reducere miljø- og klimabelastningen i de offentlige indkøb generelt og har i den forbindelse netop lanceret strategien ”Grønne indkøb for en grøn fremtid”. Initiativerne dækker blandt andet klimakompensation for statslige flyrejser, krav om miljømærkede produkter samt krav til den mad, der serveres i offent­lige kantiner. Derudover indeholder strategien nogle mere langsigtede initiativer.

Med regeringens udspil vil ansatte i blandt andet styrelser, på politistationer, i daginstitutioner og på plejehjem fremover få serveret væsentligt grønnere måltider.

”Med 800.000 daglige måltider i de offentlige køkkener er der et kæmpe potentiale ved at skrue op for det grønne og ned for kødet. Kosten er ét af de steder, hvor vi hver især kan gøre en stor forskel for klimaet, men staten har også et ansvar for at gå forrest,” udtaler fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen vil efter planen lancere de nye officielle kostråd i en kampagne i januar 2021. Med udgangspunkt i disse kostråd skal maden i de offentlige køkkener gøres mere grøn og dermed også mere klimavenlig og sund. Der skal for eksempel indføres to vegetariske dage om ugen, og der må højst serveres okse- og lammekød én dag om ugen. Derudover vil der blive stillet krav om mindst 60 procent økologi samt en reduktion af madspild.

Læs mere om strategien ”Grønne indkøb for en grøn fremtid”

Klima
Fødevarer
Frugt og grønt