Informationsmøde om nye pantregler for most og juicer

Der træder nye regler for pant på juice-, most- og saftflasker i kraft den 1. november 2019. Det er noget, der berører alle mosterier og producenter, som fylder drikkeklare væsker på flasker.

Hidtil har der ikke været pant på emballager til for eksempel juice, most og saft. Det kommer der dog nu. Nye regler om pant gør det lovpligtigt for frugtavlere og mosterier at sætte pantmærke på flasker med drikkeklar most, saft og juice fra den 1. november 2019.

De nye pantregler har givet anledning til en række spørgsmål, og derfor arrangerede Dansk Gartneri den 20. maj 2019 et informationsmøde om det nye pantsystem for alle interesserede i samarbejde med Dansk Retursystem.

Ved at lægge pant på emballagerne får de en værdi, selvom de er tomme. På den måde kan man undgå, at emballagen smides i skraldespanden eller havner i naturen til skade for miljøet.

Dansk Retursystem, der er en nonprofitvirksomhed ejet af bryggeriindustrien, har fået til opgave at regulere pantbekendtgørelsen for Miljøstyrelsen.

Dansk Retursystem administrerer allerede hele det øvrige pantsystem og er derfor godt gearet til at guide nye ”kunder” på vej i det velkendte pantsystem. Ved enhver tvivl bør man som producent af drikkeklare væsker tage kontakt og få meldt til pantsystemet allerede nu for at sikre sig en smidig sagsbehandling.

EU har i øvrigt godkendt det danske pantsystem som et virkemiddel i den kommende produktansvarsforordning, som forventes inden for et par år.

Hvordan kommer jeg i gang?

  • Gå ind på Dansk Retursystems hjemmeside og klik på fanen ”Importør, producent”. Her kan du tilmelde din virksomhed.
  • Derefter modtager du et login fra Dansk Retursystem.
  • Når du har besluttet, om du vil anvende primær eller sekundær mærkning, er du klar til at tilmelde alle dine produkter.
  • Der skal sendes prøver ind af alle emballage- og etikettyper til Dansk Retursystem.
  • Når Dansk Retursystem har godkendt emballagen, oprettes en registrering, og du får som producent et bevis. Derefter kan du bestille pantmærker eller licens til at trykke på etiketter.
  • Rådgivere i Dansk Retursystems Emballagetilmelding hjælper gerne. Ring på telefon 4332 3232 eller skriv til emballagetilmelding@danskretursystem.dk.
  • En emballagetilmelding kan i bedste fald gøres på 14 dage. Første gang tager det dog længere tid.

Læs mere om pant på juice- og saftprodukter på Dansk Retursystems hjemmeside.

Lovgivning
Miljø