Ny database skal vejlede danskerne om klimavenlige fødevarer

Den store klimadatabase, som CONCITO har udarbejdet i samarbejde med 2.-0 LCA consultants og med støtte fra Salling Fondene, er en offentligt tilgængelig database med beregninger af det gennemsnitlige klimaaftryk fra 500 fødevarer.

Der findes mange forskellige tal for fødevarers klimaaftryk i den videnskabelige litteratur samt i mere populære udgivelser og artikler om emnet. Disse tal er er ofte baseret på meget forskellige kilder, data og beregninger, og resultatet afhænger i høj grad af, hvilken metode der er blevet brugt.

Klimadatabasen kan bruges som grundlag for klimaberegnede opskrifter og måltider, klimaberegning af fødevareindkøb i virksomheder og husholdninger, undervisning af skoleelever, opkvalificering af køkkenpersonale, oplysningskampagner og meget andet.

Den store klimadatabase kan findes på denstoreklimadatabase.dkHer findes ud over det store datamateriale også en faglig metoderapport og en baggrundsrapport med overordnet beskrivelse af projektet.

Beregningerne i undersøgelsen inddrager andre input i produktionen af frugt og grønt, kød samt fisk, som er forarbejdet og transporteret. Der arbejdes dog ikke med konventionel kontra økologisk produktion. Udgangspunktet for sammenstillingen er data, der allerede findes i forvejen. Det nye er, at klimaaftryk ved fremstilling af input (gødning, foder, pesticider m.m.) indgår i beregningerne. Ligeledes medregnes klimaaftrykket fra transport samt ved etablering infrastruktur og transportmidler.

Uanset hvad er det alt andet lige et fint bud, der kan give danskerne et fingerpeg om klimaaftrykket, når man står ved køledisken.

Nedenstående tabel viser vigtige opsummeringer fra gartneriproduktionen sammenlignet med klassisk hakket oksekød. Der er ingen tvivl om, at plantebaserede produkter vinder over alle former for kød.

 

Navn

Dyrkning

iLUC
(alternativ
areal-
anvendelse)

Forarbejd-
ning

Emballage

Transport

Detail-
handel

Total kg
CO2-eq/kg

Grønkål, rå

0,10

0,02

0,00

0,06

0,05

0,01

0,25

Gulerod, rå

0,11

0,02

0,00

0,06

0,05

0,01

0,25

Rødbede, rå

0,17

0,01

0,00

0,06

0,05

0,01

0,31

Porre, rå

0,16

0,04

0,00

0,06

0,05

0,01

0,32

Portobello-svamp

0,01

0,01

0,00

0,14

0,19

0,01

0,36

Pære, rå

0,15

0,03

0,00

0,14

0,05

0,01

0,38

Champignon, rå

0,01

0,01

0,00

0,26

0,19

0,00

0,47

Rucolasalat, skyllet

0,13

0,03

0,00

0,26

0,05

0,00

0,48

Agurk, rå

0,05

0,01

0,00

0,14

0,35

0,01

0,56

Jordbær, rå

0,15

0,06

0,00

0,14

0,20

0,01

0,56

Icebergsalat, rå

0,08

0,02

0,00

0,06

0,41

0,01

0,59

Æble, rå

0,18

0,02

0,00

0,14

0,31

0,01

0,66

Tomat, rå

0,07

0,01

0,00

0,14

0,48

0,01

0,70

Hindbær, rå

0,27

0,11

0,00

0,14

0,31

0,01

0,84

Løg, rå

0,18

0,04

0,00

0,06

0,60

0,01

0,90

Oksekød, hakket, 10-15 % fedt, rå

28,58

5,46

-1,78

0,14

0,12

0,00

32,51

 


Klima
Fødevarer
Frugt og grønt
Frilandsgartnerier
Væksthusgrøntsagssektoren
Publikationer