Statsgaranti til boligkøbere i landdistrikterne

Med et godt tilbud om statsgaranti på den yderste og mest risikofyldte del af boliglånet vil regeringen sikre, at postnummeret ikke længere står i vejen for drømmehuset i et landdistrikt.

Efter dialog med den finansielle sektor er regeringen nu klar til at fremlægge et endeligt oplæg til en model for statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi.

Forudsætningerne for statsgarantien er, at boligen har en handelsværdi på under 8.000 kr. pr. kvadratmeter. eller ligger i et postnummer med en gennemsnitlig handelsværdi på under 8.000 kr. pr. kvadratmeter. – dog sådan at den enkelte bolig skal have en handelspris under 10.000 kr. pr. kvadratmeter. Cirka 200 postnumre forventes at blive omfattet.

Modellen skal gøre det lette for køber at låne penge til en ejerbolig i et landdistrikt ved at mindske pengeinstitutternes risiko for tab. Køber skal betale en præmie i størrelsesordenen 1 procent for statsgarantien. Lånet skal være med afdrag, og løbetiden kan være op til 30 år.

Modellen skal administreres af Finansiel Stabilitet. Ordningen forventes at kunne træde i kraft i løbet af 2022. Der vil blive afsat 12 mio. kr. på de årlige finanslove til ordningen.

Investering og finansiering