
Ved årsskiftet til 2006 skiftede Dansk Erhvervsgartnerforening navn til Dansk Gartneri, og i de efterfølgende år blev foreningens primære opgave understreget – nemlig at sætte fokus på erhvervspolitik.
Generelt blev det en periode med nye og fremtidssikrende tiltag. I 2010 blev der blandt andet sat fokus på initiativet Den Grønne Vækstklynge, som havde til formål at skabe vækst og øget innovation i den grønne sektor, der omfatter alle danske producenter af gartneriprodukter.
I dag bliver en stor andel af vores danskproducerede blomster og planter fortsat eksporteret til den øvrige del af Europa – nemlig hele 80 procent. Vores danske kvalitetsgrøntsager har derimod hård konkurrence fra billigere udenlandske produkter, men danske frugt- og grøntproducenter arbejder aktivt på, at langt mere dansk frugt og grønt skal på både danske og udenlandske tallerkener.
I 2011 skiftede Dansk Planteskoleejerforening navn til Danske Planteskoler.
Nye tider, nye talenter
Fra 2012 blev der uddannet gartnere på tre institutioner i Danmark: Roskilde Tekniske Skole (Vilvorde), Jordbrugets Uddannelsescenter Århus (Beder) og Kold College i Odense (Søhus).
Vi har set en udvikling i gennemsnitsalderen hos gartnereleverne. Tidligere var det helt unge, der blev optaget, men i dag tiltrækker gartnerskolen i særdeleshed også elever med mere livserfaring.
Heldigvis er vores danske gartnerifaglighed langt fra færdig med at blomstre. For der er masser af potentiale i de kommende generationer. De er passionerede og klar til at gøre en forskel og tage ansvar for fremtidens grønne produktion.
Og det har vi brug for. For det er ingen hemmelighed, at gennemsnitsalderen hos danske gartnere er ca. 60 år – og det er derfor afgørende, at der står en ny grøn generation klar til at gribe gartneristafetten.