Vand til vanding af afgrøder

Tvivl om kravene til vandkvalitet i forbindelse med produktion af spiselige afgrøder har ledt til en præcisering heraf fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen præciserer, at det er op til primærproducenterne selv at lave en risikovurdering af det vand, som de bruger i deres produktion, og ud fra denne selv vurdere, om det er nødvendigt at kende vandkvaliteten af det vand, der anvendes.  Producenter, som er GLOBALG.A.P.-certificerede, skal anvende vand af drikkevandskvalitet, mens øvrige producenter selv skal afgøre, om vandingsvandet skal være af drikkevandskvalitet. Ved kontrol er det imidlertid altid vigtigt at kunne dokumentere, at man som producent har vurderet risikoen ved anvendelse af vandet og eventuelt vandets kvalitet.

Som udgangspunkt betragtes afgrøder, der vandes, ikke som fødevarer, hvorfor der ikke stilles krav til vand af drikkevandskvalitet, men der kan være forhold omkring anvendelsen af vandet, som man skal være opmærksom på.

I forbindelse med risikovurderingen skal primærproducenterne blandt andet tage hensyn til følgende:

  • Vandkilden og vandets opbevaring og distribution
  • Anvendes eventuelle kar, slanger og rør også til opbevaring/transport/distribution af drikkevand?
  • Vandingsmetode og afgrødetype
  • Bruges vandet også til for eksempel sprøjtning eller gødskning?
  • Bruges vandet også til vask af for eksempel høstudstyr, emballage eller overflader?
  • Bruges vandet til transport af afgrøder?
  • Andre ikke-mikrobiologiske risikoparametre, for eksempel risikoen for, at vandet kan indeholde tungmetaller eller andre uønskede stoffer, som kan tænkes at ophobes i afgrøden eller udgøre en fare for fødevaresikkerheden.

Primærproducenterne kan søge dispensation, hvis risikovurderingen munder ud i, at der skal bruges en vandkvalitet, som deres indvundne vand ikke har.

Der kan læse mere om krav til test af vand i BEK nr. 1310 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg.