Advarsel om skadegøreren Coccotrypes sp. (barkbille)

På opfordring fra Landbrugsstyrelsen fremsendes hermed advarsel om barkbillen Coccotrypes sp., som er fundet i en dansk produktion af Figus microcarpa.

Billen trives rigtig fint i vækst- og drivhuse og kan nå at sprede sig til mange planter, inden et angreb kan konstateres. Landbrugsstyrelsen vurderer dog, at billen ikke kan overleve i det danske klima, så der er lav risiko for, at den kan sprede sig i den danske natur. Barkbillen tilhører underfamilien Scolytinae, hvoraf ikke-europæiske arter er karantæneskadegørere i EU og formodes at være ankommet til Danmark med planter fra Kina.

Angreb kan typisk opdages, ved at der ses små huller i plantens stængel eller stamme. Disse huller opstår, når de gnaver sig ud af planten for at finde en værtsplante at lægge æg i. Ved opskæring af stænglen vil man kunne se tydelige spor af gangsystemer efter angreb og ofte også levende larver. Ved voldsomme angreb bliver stænglen og roden helt blød og porøs.

Coccotrypes sp. er en bille på 1,5-2 mm, der kan leve hele livet inde i plantens stængler. Det gør den svær at opdage, da en inficeret plante umiddelbart kan se sund og rask ud. Billen er desværre kommet til Danmark, og Landbrugsstyrelsen beder derfor importører, planterproducenter og planteskoler være opmærksomme på eventuelle angreb.

Du kan læse mere om billen i Landbrugsstyrelsens faktaark om Coccotrypes sp

Hvad kan du selv gøre?
For at mindske risikoen for indførsel af uønskede skadegørere til din produktion kan du selv stille krav til din leverandør om sikre og rene produktionsforhold samt god sporbarhed på oprindelse. Det er desuden vigtigt løbende at holde øje med planter og være opmærksom på symptomer på skadegørerangreb. Det gælder særligt symptomer, som ikke tidligere er set, da der kan være tale om angreb af særligt alvorlige planteskadegørere. Hvis man ser nye symptomer, er det altid vigtigt at reagere hurtigt og undersøge, hvad planterne fejler, så der ikke sker spredning og etablering med potentielt store tab til følge.

Kontakt Landbrugsstyrelsen ved mistanke
Har du mistanke om fund af Coccotrypes sp. eller anden karantæneskadegører i dine planter, kan du kontakte Planter & Biosikkerhed på telefon 33 95 80 00 eller via e-mail.

Foto: E. Richard Hoebeke, Cornell University, Bugwood.org

Plantesundhed