Nu stiger bo- og gaveafgiften

Regeringen har fremlagt lovforslaget om højere bo- og gaveafgift. Ændringen skal gælde fra den 1. januar 2020.

Med lovforslaget tilbagerulles lempelsen af bo- og gaveafgiften ved overdragelse af erhvervsvirksomhed, så bo- og gaveafgiften igen kommer til at være den samme ved overdragelse af erhvervsvirksomhed som ved overdragelse af andre aktiver.

Den daværende V-regering gennemførte i 2016 en trinvis nedsættelse af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder. Med forslaget foreslås det således at genindføre en ensartet bo- og gaveafgift på 15 pct., så bo- og gaveafgiften igen kommer til at være det samme ved overdragelse af en erhvervsvirksomhed som ved overdragelse af andre aktiver.

Med den trinvise nedsættelse af bo- og gaveafgiften til 5 pct. i 2020 blev der efter regeringens opfattelse givet en meget stor skattelettelse til nogle af de mest velhavende danskere. Det er baggrunden for lovforslaget, der også nævnes i det politiske forståelsespapir mellem regeringen og dets støttepartier.

For at sikre likviditeten i virksomhederne vil regeringen forbedre den nuværende henstandsordning. Det foreslås at indføre et retskrav på henstand og forlænge henstandsperioden fra 15 år til 30 år.

Den rentesats, som henstandsbeløbet skal forrentes med i perioden, foreslås ændret fra de nuværende 1 pct. over diskontoen, dog mindst 3 pct., til standardrenten i selskabsskattelovens § 11, som i dag er på 2,7 pct. om året.

De ændrede regler skal gælde fra den 1. januar 2020.

Lovgivning
Investering og finansiering