Om Samvirke artikel: ”Det billede, der står tilbage er usagligt”!

Med seneste udgave af COOP´s blad Samvirke står vi tilbage med et grimt billede af konventionelle frugt og grøntsager som giftige at indtage. Det er uforståeligt.

Det er stærke billeder som udstilles på forsiden af seneste udgave af Samvirke. Artiklen indeni er dog noget mere nuanceret. Billedet, som mange taler om, viser en mand iført beskyttelses-udstyr og med en tallerken med grønt på. Inden i bladet finder vi et tilsvarende billede, men med en hel familie, som sidder ved et bord iført beskyttelsesudstyr.

Hvad skal det til for, kan man spørge sig selv?

Er det et skævt forsøg på humor eller en skræmmekampagne mod konventionelle fødevarer? Grimt er det i hvert fald, og det efterlader læseren med det indtryk, at konventionelle frugt og grøntsager er giftige at indtage.

Det er svært at forstå, hvilken interesse COOP har i at give det indtryk, når det er muligt at købe alverdens frugt og grøntsager fra både konventionelle og økologiske producenter fra hele verden i alle COOP´s butikker. Det ligner mere en skyttegravskrig end den saglige oplysning, vi ellers normalt ser i Samvirke.

Dansk Gartneri har medlemmer, som både er konventionelle og økologiske producenter. Danskerne har det frie valg til at vælge, hvad de vil. Lige som forbrugerne skal kunne have tillid til de fødevarer, som de kan købe i detailhandlen.

Dansk Gartneri mener, at vi kan have:

  • Fuld tillid til EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet)
  • Fuld tillid til det danske godkendelsessystem for pesticider
  • Fuld tillid til kontrollen med pesticidrester i fødevarer

Dansk Gartneri er enig i Fødevarestyrelsen officielle udmelding der siger:

Frugt og grønt er en vigtig del af en sund kost. Frugt og grønt indeholder vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser minimum 600 gram frugt og grønt om dagen.

De gode egenskaber, som frugt og grønt har, overstiger den begrænsede risiko, der er ved at indtage fødevarer, som kan indeholde små mængder sprøjtemidler. Risikoen for at blive syg er større, hvis man ikke spiser frugt og grønt hver dag.

De danske producenter kan godt være tilfredse med det, som de gør. Der bliver brugt færre pesticider, og de bliver i stigende grad Global GAP certificeret. Vi er langt fremme med biologisk bekæmpelse og flere tør omlægge til økologisk produktion.

Det betyder, at danskerne kan halvere deres pesticidindtag blot ved at spise dansk frugt og grønt i stedet for udenlandsk (Fødevarestyrelsen).

Så kære COOP drop skræmmekampagner og giv forbrugerne mere saglig oplysning.


Samvirke har efterfølgende offentliggjort artiklen "Sprøjtemidler i maden: Er det farligt?"  på deres hjemmeside. 

  

Fotoet i denne nyhed er bragt i Samvirke Oktober, 2017  

 

Frugt og grønt
Pesticider