Bredt politisk flertal bag ny energiaftale

I fredags indgik regeringen og alle Folketingets partier en ny aftale om energipolitikken i perioden 2020-2024. Aftalen indeholder blandt andet tre nye havvindmølleparker, lempelse af afgifter på el, en målrettet energispareindsats og undersøgelser om udfasning af kul.

Energiaftalen indeholder blandt andet følgende initiativer:

  • Der etableres tre havvindmølleparker på samlet set mindst 2.400 MW frem mod 2030. Det er forventningen, at parkerne vil være markant billigere end tidligere parker.
  • Parterne afsætter 4,2 mia. kr. til udbud, hvor forskellige teknologier som for eksempel landvindmøller og solceller kan konkurrere om at levere grøn strøm til den laveste pris.
  • Der afsættes 0,5 mia. kr. årligt i perioden 2021-2024 til en markedsbaseret tilskudspulje til en målrettet energispareindsats, primært i erhvervet.
  • Der er aftalt umiddelbare lempelser af afgifter på el og elvarme på godt 2 mia. kr. i 2025 (eksklusive moms).
  • Parterne er enige om at arbejde for en moderniseret varmesektor, hvor både fjernvarmeværker og forbrugere får frit valg til at træffe deres egne beslutninger om fremtidige investeringer, så virksomheder og forbrugere kan få grøn og billig varme.
  • Derudover afsættes der blandt andet penge til at håndtere bortfald af grundbeløbsstøtten og til at fremme overskudsvarme og eksporten af vores energiteknologier.
  • Parterne er enige om at udfase kul i den danske elproduktion inden 2030 og tilslutter sig dermed det internationale initiativ med samme formål.
  • Energi- og klimaforskningen får en saltvandsindsprøjtning med et mål på 1 mia. kr. i 2024.

Formand for Dansk Gartneri Jørgen Andersen udtaler følgende:

”Jeg er glad for, at der er blevet indgået en aftale om den fremtidige energipolitik. Det er meget positivt, at aftalen er bredt funderet i Folketinget. En aftale, som fortsætter den grønne omstilling, og som Dansk Gartneri vil være en aktiv aktør i.

Den danske gartneribranche har i mange år ydet en stor indsats med energieffektiviserende tiltag og gennem de seneste årtier med besparelser på helt op til 40 pct. Energi er dog stadig en betragtelig del af gartneriernes omkostninger.

Det er rigtig godt, at aftalen er i hus i god tid. Det skaber ro og forudsigelighed til planlægning af kommende og nødvendige investeringer i branchen.

Dansk Gartneri har efterlyst en overgangsordning for de mange industrielle kraftvarmeværker, hvor mange er placeret i de danske gartnerier. Disse værker mister fra den 1. januar 2019 grundbeløbet og dermed muligheden for at være sikkerhedsnet for den danske elforsyningssikkerhed. Jeg håber meget, at de politiske partier finder en løsning på dette i efterårets detailforhandlinger sammen med en økonomisk neutral løsning for fjernvarmegartnerierne ved omlægning af Fynsværket til ikke-fossil brændsel.

Jeg har med stor tilfredshed bemærket, at der er mindre lempelser af afgifterne, og aftalen ændrer ikke grundlæggende på de generelle energimæssige vilkår, som branchen er underlagt i dag.” 
Energi