Foto: Colourbox.com

Få overblik over den nye landbrugsreform

Den 1. januar 2023 træder den nye landbrugsreform CAP 2023-2027 i kraft. Landbrugsstyrelsen har lavet et nyt digitalt univers om den nye reform og de nye tilskudsordninger, som nu er på vej.

Med den nye landbrugsreform for perioden 2023-2027 bliver betalingsrettighederne afskaffet og en større del af landbrugsstøtten øremærket til grønne etårige bio-ordninger (eco-schemes) som tillæg til basisstøtten.

Blandt de i alt seks bio-ordninger er især tre interessante for gartnerierhvervet:

  • Omlægning til og opretholdelse af økologisk produktion
  • Planter til human ernæring, herunder frugt, bær og grønt
  • Biodiversitet og bæredygtighed med udlægning af brak, småbiotoper eller markbræmmer.

En ny bruttoarealmodel betyder nu, at op til 20 procent af en mark kan udlægges uden landbrusaktivitet med mulighed for, at der kan opstå småbiotoper. Det betyder større fleksibilitet, enklere administration og mulighed for opvækst af træer og buske på mindre arealer. Mulighederne for skovlandbrug bliver også bedre.

De nuværende grønne krav afløses af i alt otte krav til god landbrugs- og miljømæssig tilstand (GLM). Det betyder blandt andet, at der som udgangspunkt skal braklægges 4 procent af arealet, og udlægges 3 meter brede bræmmer langs søer og vandløb. En andel af markerne skal være vintergrønne, men med mulighed for dispensation for arealer, der dyrkes med afgrøder, som høstes sent på året.

De ordninger, som gartnerierhvervet hidtil har haft gavn af, vil kunne fortsætte. Det gælder således for tilskud til ny klima- og miljøteknologi i gartnerier (tidligere Miljøteknologiordningen), privat skovrejsning, Ø-støtteordningen og tilskud til producentorganisationerne inden for frugt og grønt.

En ny ordning med tilskud til unge landmænd og gartneres etablering passer rigtig fint sammen med gartneriernes intensive produktion. Unge gartnere under 40 år vil fremover kunne få et engangstilskud på 745.000 kr. ved etablering på en heltidsbedrift, når visse krav til uddannelse, erfaring, bestemmende indflydelse m.v. er opfyldt.

EU-Kommissionens godkendelse af den danske CAP-plan forventes at foreligge i løbet af 2022, men vær opmærksom på, at der frem til årsskiftet stadig kan ske ændringer. CAP-planen beskriver, hvordan Danmark ønsker at benytte de muligheder, som EU's landbrugspolitik stiller til rådighed.

Læs mere om landbrugsreformen på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Her kan du få et overblik over den nye reform, som er på vej, og hvad den kommer til at betyde for dig som jordbruger. 

EU
Lovgivning
Tilskudsordninger
Støtteordning