Hvad betyder en eventuel konflikt for import og eksport af planter

Hvis ikke der kommer en løsning på overenskomstforhandlingerne, vil en række arbejdsopgaver i forbindelse med plantesundhed, som Landbrugsstyrelsen foretager, ikke kunne udføres.

Landbrugsstyrelsen skriver i en nyhed, at der i forbindelse med den varslede konflikt forventes strejke for alle akademikere og it-medarbejdere i hele Landbrugsstyrelsen fra (på nuværende tidspunkt) 22. april 2018. Finansministeriet har også varslet lockout af styrelsens medarbejdere fra 28. april 2018.

Langt de fleste medarbejdere vil blive omfattet.  Det gælder også medarbejdere, der beskæftiger sig med import- og eksport af frø, planter og frugt og grønt.

Hvis der bliver strejke eller lockout, vil kundecenteret være åbent, men der forventes at være færre på arbejde til at udføre opgaver.

I konfliktperioden kan Landbrugsstyrelsen ikke:

  • Udstede plantesundhedscertifikater i forbindelse med eksport af frø eller planteprodukter
  • Være klar med beredskab til at håndtere eventuelle udbrud af karantæneskadegørere på planteområdet
  • Kontrollere frø, planter, planteprodukter, frugt og grønt, når de kommer ind Danmark
  • Udføre eksportkontrol af frø, planter eller planteprodukter, frugt og grønt
  • Udføre løbende eksportrelateret avlskontrol med planter

De fleste planteprodukter kommer via Schipol i Holland, hvor de kontrolleres inden import til EU. Derfor vil der det kun være planter og plantemateriale som importeres direkte til Danmark, der er berørt.

For eksport til Norge, kan der være en udfordring for visse plantearter, som er optegnet på Bilag 4A i den norske plantesundhedslovgivning, fordi Norge ikke anerkender plantesundhedscertifikater, som er udstedt i andre EU lande. Landbrugsstyrelsen plejer her at lave re-eksport certifikater for disse sendinger.

For plantearter der ikke er optegnet på bilag 4A, skal Landbrugsstyrelsen udstede danske plantesundhedscertifikater. Det er sådan, at det fortsat i visse situationer er mulighed for at bede et andet EU medlemslands myndighed om et plantesundhedscertifikat. Det kaldes et ”vennecertifikat”. Det kan bruges som grundlag for et dansk certifikat. Men det er ikke noget, man skal regne med.

Landbrugsstyrelsen kan som udgangspunkt fortsat håndtere toldkontingentordningen og import- og eksportlicenser som normalt, da medarbejderne på dette område er undtaget fra konflikten.

Dansk Gartneri følger udviklingen nøje …….

 


Plantesundhed
Potteplanter
Væksthusgrøntsagssektoren
Frugt og grønt