Foto: Colourbox

Nye arter på EU's forbudsliste

EU's forbudsliste over uønskede invasive arter bliver udvidet med 12 nye arter, hvoraf 3 har socioøkonomisk betydning for den europæiske havebrugssektor. Det sker på trods af advarsler fra en række europæiske jordbrugsorganisationer.

Blandt de nye arter på EU's liste over uønskede invasive arter har navnlig følgende 3 arter betydning for den europæiske og danske havebrugssektor: Pennisetum setaceum (lampepudsergræs), Gunnera tinctoria (mammutblad) og Asclepias syriaca (kæmpe-silkeplante).

Udvidelsen af forbudslisten sker på trods af advarsler fra en række af de største europæiske jordbrugsorganisationer. Således har ELO, ENA, ZVG og Copa Cogeca  i en fælles henvendelse til EU-Kommissionen peget på, at den socioøkonomiske effekt af udvidelsen enten ikke er blevet tilstrækkelig undersøgt eller ikke i tilstrækkelig grad blevet taget i betragtning.

Optagelsen på forbudslisten medfører en række indskrænkninger. Det gælder først og fremmest i adgangen til at dyrke, opbevare, handle og transportere de uønskede invasive arter. For erhvervsmæssige bestande gælder dog nogle særlige overgangsregler, som primært tager sigte på at begrænse de økonomiske tab hos producenten.

Overgangsreglerne for erhvervsmæssige beholdninger er i korte træk, at eksisterende beholdninger af invasive planter kun kan sælges til slutforbrugerne inden for 1 år fra det tidspunkt, hvor arten blev optaget på forbudslisten. I dette tilfælde inden den 2. august 2018.

Hvis du har spørgsmål vedrørende overgangsreglerne i EU-forordningen for erhvervsmæssige bestande står Dansk Gartneri gerne til din rådighed.

EU
Lovgivning
Plantesundhed