Økologisk dyrkning i afgrænsede bede

Når den nye økologiforordning træder i kraft den 1. januar 2022, bliver mulighederne for at dyrke afgrøder i afgrænsede bede i økologisk væksthusproduktion mindre.

Den 28. juni 2017 blev der truffet en principiel beslutning i EU om, at økologisk produktion fremover bør bygge på, at planter hovedsageligt næres via jordbundens økosystem. Dette på trods af en fælles henvendelse til EU-Kommissionen fra de nordiske fødevareministre med ønsker om at bevare muligheden for økologisk dyrkning i et lukket dyrkningssystem.

Danske, svenske og finske økologer, der allerede den 28. juni 2017 dyrkede i afgrænsede bede, kan dog fortsætte deres produktion i afgrænsede bede frem til den 31. december 2031 - altså i indtil 10 år efter at den nye forordning er trådt i kraft. Begrænsningerne mod dyrkning i afgrænsede bede skal desuden revurderes i EU inden fem år.

I overgangsperioden frem til 2032 må der ikke ske udvidelse af arealet med afgrænsede bede. Det betyder, at Landbrugsstyrelsen ikke kan give flere tilladelser til at etablere nye afgrænsede bede til økologisk dyrkning til nye ansøgere eller til igangværende producenter, som ønsker at udvide deres produktion i nye afgrænsede bede.

Vær opmærksom på, at begrænsningerne i dyrkningen i afgrænsede bede ikke gælder, hvis vækstmediet medsælges produktet til forbrugeren.

Læs mere om den nye økologiforordning på Landbrugsstyrelsens hjemmeside

Økologi
Lovgivning
EU