Pesticidrester i danske afgrøder under grænseværdien i 2020

På grund af coronarestriktioner er den årlige pesticidrapport blevet forsinket. Desuden har det været nødvendigt at nedjustere antal prøver, hvilket gør det vanskeligere at sammenligne over flere år.

Tallene for 2020 viser, at sprøjterester er påvist oftere end tidligere i danskproduceret frugt. Det gør sig gældende for 78 procent af prøverne, mens tallet er 86 procent for frugt produceret i resten af EU og 75 procent for frugt produceret uden for EU.

Sprøjteresterne er dog generelt påvist i lavere koncentrationer i danske produkter. Andelen af prøver, som indeholder 10 procent eller mindre af den tilladte mængde, er således anseeligt større for frugt produceret i Danmark (71procent) end i EU og i lande uden for EU (henholdsvis 50 procent og 32 procent). Det er særligt fund af svampemidler med boscalid i jordbær og æbler, der giver rester.

For fjerde år i træk er overskridelser af grænseværdien ikke fundet i danskproduceret frugt.
I grøntsager fra Danmark er sprøjterester fundet i 25 procent af prøverne. Tallet er 60 procent for grøntsager produceret i resten af EU og 50 procent for grøntsager produceret uden for EU. De fundne sprøjterester er også her påvist i lavere koncentrationer i danske produkter.

Som i tidligere år er mere end ét pesticid oftere fundet i samme prøve, når det gælder udenlandske fødevarer sammenlignet med de undersøgte danske varer: Mere end ét pesticid er fundet i 42 procent af de udenlandske prøver, mens det kun er tilfældet for 15 procent af de danske prøver.

Alle økologiske prøver overholder økologireglerne.

Forbrugere, som gerne vil minimere deres pesticidindtag, kan vælge økologiske varer eller afgrøder fra Danmark, som generelt indeholder færre sprøjterester end tilsvarende importerede varer.

Risikovurdering af overskridelser
Alle fund af pesticidrester over den tilladte grænseværdi er risikovurderet af DTU Fødevareinstituttet for at afgøre, om de kan udgøre en sundhedsmæssig risiko. Det har instituttet vurderet er tilfældet for 25 importerede prøver, som derfor blev tilbagekaldt fra markedet. 

Også fem prøver af importeret frugt med indhold af chlorpyrifos eller chlorpyrifos-methyl under grænseværdien er vurderet til, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes. Det skyldes, at en skadelig virkning på generne ikke kan udelukkes – uanset hvor lille en mængde af stofferne, der er til stede.

Et år med coronarestriktioner har sat sit præg på pesticidovervågningen for 2020: Det har været nødvendigt at justere indsamlingen af prøver i starten og slutningen af året. I alt er 25 procent færre prøver gennemført end planlagt. Det skal der tages højde for, når tal for 2020 sammenlignes med tidligere år.

Rapporten kan læses på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside

Frugt og grønt
Fødevarer
Pesticider
Publikationer
Frilandsgartnerier
Væksthusgrøntsagssektoren