Stigning i PSO-tariffen for fjerde kvartal af 2019

PSO-tariffen for fjerde kvartal af 2019 er fastsat til 7,6 øre pr. kWh. Det er højere end PSO-tariffen for tredje kvartal af 2019, men det er væsentligt under tariffen for fjerde kvartal af 2018.

PSO-tariffen er fastsat med udgangspunkt i en forwardpris på 336kr./MWh (33,6 øre/kWh) i Østdanmark og på 327 kr./MWh (32,7 øre/kWh) i Vestdanmark. Disse priser er på niveau med priserne for andet og tredje kvartal, men lavere end priserne i første kvartal. Høje forwardpriser sænker udgifterne til støtteberettiget produktion, idet højere elpriser medfører lavere tilskud til primært havvindmølleparker.

Vindkraftproduktionen samt produktion fra biomasseværker er typisk højere i fjerde kvartal end i andet og tredje kvartal, hvilket påvirker tariffen i opadgående retning. Således er PSO-tariffen for fjerde kvartal også væsentligt højere end i de to foregående kvartaler og en anelse højere end i første kvartal, som ligeledes er præget af højere udgifter end i sommerhalvåret. Tariffen for fjerde kvartal af 2019 er desuden lavere, end den var i fjerde kvartal af 2018, hvor den var på 9,8 øre/kWh.

Den forbrugsvægtede gennemsnitlige PSO-tarif for 2019 ender på 3,8 øre/kWh, mens den i 2018 var på 11,9 øre/kWh. Nedgangen skyldes primært højere forwardpriser på el, højere overdækning, yderligere udfasning af grundbeløb samt højere PSO-lempelser i 2019.

Energi
PSO afgiften