Vismændene foreslår ny afgift

Det indgår i den politiske aftale om landbrugspakken fra december 2015, at reguleringen af jordbrugets udledning af kvælstof skal ændres for at nå de ønskede miljømål. Vismændene er kommet med deres bud på, hvordan det kan gøres.

Det Økonomiske Råds formandsskab – i daglig tale kaldet vismændene – er i en ny rapport kommet med deres forslag til en ny regulering af jordbruget brug af kvælstof.

Vismændenes forslag går i korte træk ud på, at jordbruget skal pålægges en ny afgift på brugen af gødning, og at afgiften skal fastsættes efter den skadevirkning, som det udvaskede kvælstof kan have på havmiljøet.

I praksis vil forslaget betyde, at det bliver langt dyrere at gøde jorden i områder, hvor kystvandet er sårbart over for forurening, eller hvis jordbunden eller afgrøden betyder, at der udledes mere kvælstof til vandmiljøet. Nogle jordbrug vil derfor blive pålagt en stor kvælstofafgift, mens andre helt slipper for at betale afgift.

Udmeldingerne fra de politiske partier bag landbrugspakken tyder ikke på, at vismændenes forslag om en ny afgift vil blive ført ud i livet.

Miljø